Nieuwe TJC bij vv Bargeres!

01 november 2019 Nieuws

Afgelopen september begonnen als technisch jeugd coördinator (TJC) bij vv Bargeres.
Zijn eerste meters in redelijke anonimiteit kunnen doen.
Maar nu is het  tijd om het kenbaar te maken aan de gehele club en de buitenwereld.

Johan stelt zich zelf even voor…..

Ik stel me graag voor aan de vereniging.

Technisch jeugdcoördinator Johan Klabou:

‘Zonder sport is mijn leven minder leuk’

Vanaf dit seizoen ben ik technisch jeugdcoördinator. Mijn taken zijn het huidige jeugdplan verder implementeren en de rode lijn ervan bewaken. Samen met de jeugdtrainers invulling geven aan dit jeugdplan, waarbij ik de jeugdtrainers zal begeleiden en ondersteunen.

Hiervoor ben ik o.a. actief geweest bij DZOH als trainer van B1 en E1 en bij vv Emmen ook als technisch jeugdcoördinator i.c.m. trainer van C1 en later B1. Ook ben ik actief in de handbalwereld geweest. Bij E&O ben ik zeven jaar achtereen jeugdvoorzitter geweest, de club waar mijn beide dochters, inmiddels 20 en 17 jaar ook in de jeugd speelden.

Veel omzwervingen
Ik heb mijn hele jeugd bij Emmen doorgebracht. Daarna, in 1985, speelde ik als A-junior landelijke jeugdcompetitie. Vervolgens ben ik gaan studeren in Groningen en ben ik bij de amateurs van Emmen gaan spelen die toen uitkwamen in de vierde klasse. Dat heb ik drie jaar gedaan, met als beste resultaat de promotie onder trainer Frens Doldersum. Later heb ik in Groningen en bij de amateurs van Heerenveen gespeeld. Tijdens mijn studie aan het CIOS heb ik stage gelopen bij Foppe de Haan. Ik mocht assisteren bij de A1 die uitkwam in de hoogste divisie.

Tijdens mijn CIOS-opleiding heb ik het diploma Oefenmeester 1 gehaald in Zeist en ben daarna als jeugdtrainer van de betaalde en de amateurtak teruggegaan naar Emmen. Jan de Jonge was toen hoofd jeugdopleiding bij de BVO en ik speelde zelf dat jaar in het tweede elftal van BVO Emmen. Toen twee jaar met veel plezier bij Valthermond gespeeld, onder Wim van den Heuvel. Ik was in die tijd activiteitenbegeleider bij recreatiepark Hunzebergen in Exloo.

Daarna weer terug naar Emmen, waar ik aan de slag kon bij het zwembad en natuurlijk weer ging voetballen bij Emmen. Eerst bij het eerste elftal en later bij het tweede. Ik had te maken met onregelmatige werktijden en kon dus niet (altijd) trainen. Dan moet je accepteren dat je niet speelt.”

Toch in het onderwijs
Tot mijn veertigste heb ik in het tweede gespeeld, met als grootste succes de promotie naar de hoofdklasse. Na nog een jaartje in het derde ben ik gestopt omdat ik naast mijn werk een studie aan de PABO volgde. Dat was best pittig, maar uiteindelijk succesvol. En zo kwam ik toch terecht in de sfeer die mijn vader me altijd voorhield: ‘Je moet in het onderwijs gaan’. Via via kon ik aan het werk bij het Esdal College. Dat beviel van beide kanten goed. Ik moest echter wel weer aan de studie en koos toen voor wiskunde. Drie jaar lang een of twee keer in de week naar Groningen. Na het afronden van mijn studie kreeg ik meteen een vaste aanstelling. Inmiddels werk ik nu alweer twaalf jaar als docent wiskunde aan de locatie Oosterstraat van het Esdal College, een afdeling voor havo, vwo en gymnasium.”

Steun van thuis
Tijdens de vele jaren van werk, sport en studie heb ik enorm veel steun gehad van mijn vrouw Angelique. Die was gelukkig al heel wat gewend. Ze heeft altijd op hoog niveau gehandbald, eerst bij Quintus en later bij E&O. Ze speelde ook nog in Jong Oranje en later in het Nederlands team. Als oud-topsporter weet ze als geen ander wat je ervoor moet doen en laten als je iets wilt bereiken.

Na het afronden van de studie had ik naar mijn gevoel een zee van tijd over. En zonder sport is mijn leven minder leuk en dus kwam er vanzelf weer iets op mijn pad.

Passie
Bij veel verenigingen draait alles om het eerste elftal en hangt de jeugd er soms maar een beetje bij. Dat is bij Bargeres zeker niet zo. Veel van de spelers uit het eerste elftal komen uit de eigen jeugd en dat willen we graag ook zo houden. Tevreden jeugdspelers zorgen voor een gezonde doorstroming en binding met de club. Het is mooi om daar een steentje aan bij te mogen dragen.

Een voetbalvereniging is een veilige ontmoetingsplek waar kinderen kennis maken met het belang van saamhorigheid, vriendschappen sluiten, hun eigen talenten ontdekken en ontwikkelen. En ervaren hoe het is om te winnen en verliezen. Allemaal waardevolle ervaringen die zij meenemen in hun ontwikkeling naar de volwassenheid. Voetbal heeft dus een belangrijke maatschappelijke waarde. Daarnaast is voetbal mijn passie en haal ik er heel veel energie uit. Voor mij is sport het leukste dat er is.

Met sportieve groet,

Johan Klabou